Jízda v konvojích sníží spotřebu paliva i emisí oxidu uhličitého

European Truck Platooning Challenge, je iniciativa, která jako první na světě ukázala potenciál tohoto konceptu. Anglický výraz platooning je všeobecně užívaný termín pro koordinovanou jízdu nákladních vozidel v konvojích s minimálními rozestupy, a právě projekt European Truck Platooning Challenge demonstroval na mezinárodním konvoji těžkých nákladních vozidel výhody jízdy v konvojích. Není to ani složité, ani nákladné, platooning v praxi může významně přispět ke snížení emisí oxidu uhličitého.

Dokonce i při jízdě v dnešní době povolené vzdálenosti asi 25 metrů, za použití standardní kamery a radarového zařízení nákladních vozidel, může mít platooning značný vliv na spotřebu paliva a tím i emise oxidu uhličitého. Vozidlo jedoucí rychlostí 80 km/h v závěsu za dalšími dvěma vozidly totiž překonává až o 40 procent nižší odpor vzduchu. Překvapivě i vedoucí vozidlo využívá platooningu, a to díky snížení nežádoucích aerodynamických účinků, čehož je dosaženo krátkými odstupy mezi vozidly.

Platooning obvykle snižuje spotřebu paliva minimálně o 4 procenta pro druhý kamion a o více než 6 procent pro třetí vůz v pořadí. Tento fakt je úžasný už proto, že u obvyklých evropských přeprav tvoří náklady na palivo více než jednu třetinu provozních nákladů. Díky platooningu tak lze dosáhnout významného zlevnění přepravy.

V rámci projektu European Truck Platooning Challenge využívá Scania inteligentního spojení vozidlo-vozidlo, díky tomu se vzdálenost snížila na pouhých 10 metrů, a to přináší ještě významější úspory paliva. „U typického těžkého nákladního vozidla je na rovné silnici až polovina spotřebovaného paliva vynaložena na překonání aerodynamického odporu a je tedy jasné, že platooning má potenciál. Kromě jasných výhod v oblasti životního prostředí může poskytnout i značné ekonomické přínosy pro jednotlivé dopravní společnosti,“ říká Assad Alam, Senior Engineer oddělení Controls Driver asistence společnosti Scania.

Konvoj vozidel Scania v rámci European Truck Platooning Challenge 2016 dorazil do Belgie, kde se představil na závodním okruhu Zolder ležícím necelých 60 kilometrů od Bruselu. Ústředí společnosti Scania v Södertälje vyslalo v úterý tři bezdrátově propojené soupravy s tahači Scania, které cestovaly ze Švédska přes Dánsko a Německo až do Belgie.

"Největší zájem jsme zaznamenali v Dánsku, kde byla spousta lidí na nadjezdech, odkud sledovali naši cestu přes jejich zemi," říká řidička Camilla Holmqvist.

Od roku 2010 má jako řidička u Scania Transport Laboratory rozsáhlé zkušenosti z jízdy v konvojích. Scania Transport Laboratory pravidelně cestuje v konvojích mezi výrobními závody na trase ve Švédsku a Nizozemsku. Nicméně, s cílem zajistit bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, se tyto konvoje synchronizují pouze pomocí běžné kamery a radaru ve vozidle.

Pro European Truck Platooning Challenge dostala nákladní vozidla zvláštní povolení k nasazení bezdrátové komunikace, čímž byla snížena vzdálenost na polovinu, tedy na 0,5 sekundy mezi vozidly. Čím kratší je vzdálenost, tím větší je úspora paliva. "Když první kamion v konvoji brzdí, další vozy také brzdí. Celý konvoj jede ve vzdálenosti pouhých deset metrů od sebe. Během prvních pár kilometrů jsme měli určité obavy, ale systémy pracovaly přesně podle plánu a byla jsem schopna se plně uvolnit," dodala Camilla Holmqvist.

Scania na celou akci pozvala novináře, aby zažili platooning na vlastní kůži. Několik reportérů využilo této příležitosti a žurnalista ze švédského odborného časopisu Åkeri & Entrepenad okamžitě zveřejnil video na Facebooku s přidáním poznámky: "Jeli jsme opravdu velmi těsně za sebou, ale systém fungoval bezpečně a bezstarostně.

European Truck Platooning Challenge končí 6. dubna v Rotterdamu za účasti významných hostů - od členů nizozemské vlády a Evropské komise až po Evropské sdružení výrobců automobilů. Všichni zúčastnění se budou zabývat nadcházející legislativní změnou, která je potřebná k uvedení platooningu na evropské dálnice. Camilla Holmqvist je přesvědčena, že platooning získá podporu. "Rozhodně, toto je budoucnost našeho odvětví a je vzrušující se podílet na prvních fázích tohoto vývoje."