Automobilka Volvo Cars zahájila v Austrálii vůbec první testování zaměřené na detekci klokanů

Společnost Volvo Cars začala pracovat na vývoji technologie detekce klokanů, která by měla vyřešit jednu z nejčastějších příčin dopravních nehod v Austrálii.

Z toho důvodu vyrazil tento týden tým expertů společnosti Volvo Cars do Teritoria hlavního města Austrálie, kde budou natáčet a studovat chování klokanů v dopravním provozu v jejich přirozeném prostředí. Nasbíraná data budou automobilkou Volvo Cars použita k vývoji vůbec prvního systému detekce klokanů a prevence před jejich sražením.

Podle údajů Národní silniční a motoristické asociace (NRMA) dojde každý rok na australských silnicích k více než 20 tisícům srážek klokanů, což stojí pojišťovny přes 75 milionů australských dolarů ročně. Lidské ztráty    v podobě vážných zranění a úmrtí jsou nevyčíslitelné.

Aby společnost Volvo Cars pomohla tento závažný problém vyřešit, začala vyvíjet unikátní systém, který rozpozná klokany na základě radarové a kamerové technologie a v případě bezprostředního nebezpečí kolize začne automaticky brzdit.

„Zatímco technologie rozpoznávání chodců automobilky Volvo Cars se zaměřuje především na jízdu ve městě, náš program detekce klokanů se soustředí hlavně na situace, k nimž dochází na dálnicích, kde se jezdí vysokými rychlostmi,“ uvedl Martin Magnusson, starší bezpečnostní inženýr společnosti Volvo Cars. „Přestože jsou klokani velmi nepředvídatelná zvířata a je obtížné se jim vyhnout, jsme si jistí, že dokážeme naši technologii vyladit natolik, aby byla schopna ve vysoké rychlosti klokana rozpoznat a vyhnout se nárazu.“

„Ve Švédsku jsme prováděli podobný výzkum, který se týkal větších a pomalejších zvířat, jako jsou losi, sobi a krávy, která způsobují vážné dopravní nehody zase na našich silnicích. Klokani jsou menší než tato zvířata a jejich chování je nevyzpytatelnější. A právě proto je velmi důležité, abychom testovali a kalibrovali naši technologii na základě chování skutečných klokanů v jejich přirozeném prostředí.“