Ericsson žaluje společnost Wiko pro porušení patentu

Společnost Ericsson, přední mezinárodní poskytovatel telekomunikačních technologií a služeb, žaluje firmu Wiko za porušení patentů týkajících se technologií 2G, 3G a 4G a patentů na implementaci.

Společnost Ericsson (NASDAQ: ERIC) podala na německých krajských soudech v Düsseldorfu a Mannheimu dne 14. srpna 2017 žalobu proti výrobci inteligentních telefonů Wiko za porušení patentů nezbytných pro mobilní technologie 2G, 3G a 4G a patentů na implementaci.

Wiko již šest let bez jakékoliv licence nebo kompenzace porušuje práva duševního vlastnictví společnosti Ericsson. Jelikož se od května 2013 společnost Ericsson neúspěšně pokoušela s Wiko uzavřít spravedlivou, přiměřenou a nediskriminační licenční smlouvu (FRAND), jako poslední možnost se rozhodla uplatnit své zákonné právo na prosazování svých patentů proti produktům společnosti Wiko, které autorské právo porušují.

Gustav Brismark, ředitel pro otázky duševního vlastnictví společnosti Ericsson, říká: „Globální sdílení technologií a otevřené standardy řídí revoluci ve smartphonech a umožňují novým subjektům, jako je Wiko, rychle budovat úspěšné firmy. Tento ekosystém informačních a komunikačních technologií (IKT) však funguje pouze tehdy, pokud všichni hráči na trhu dodržují základní licenční pravidla FRAND. Je nespravedlivé, že společnost Wiko využívala naše rozsáhlé investice do výzkumu a vývoje bez zaplacení přiměřeného licenčního poplatku za patentovanou technologii. Naší ambicí přitom vždy bylo uzavřít s Wiko spravedlivé a přiměřené licenční smlouvy, stejné jako máme se všemi držiteli našich licencí.“

Ericsson je držitelem jednoho z největších portfolií práv duševního vlastnictví v telekomunikačním segmentu, které zahrnuje více než 42 000 patentů po celém světě. Portfolio patentů společnosti Ericsson pokrývá technologie 2G, 3G a 4G/LTE a hraje klíčovou roli v globálních organizacích, které vyvíjejí standardy pro 5G technologie.

www.ericsson.com