Finský investor koupil etapu turku suomi hloubětín

Společnost YIT prodala 106 bytů etapy Turku Suomi Hloubětín finskému investičnímu fondu. Transakce ve výši téměř 500 milionů korun zajistí YIT volné finanční prostředky pro plánované projekty a ještě dynamičtější expanzi na poli bytové výstavby v Česku. Turku je po Espoo a Oulu třetí fází nejrozsáhlejšího rezidenčního komplexu, který developer staví v pražském Hloubětíně.

Podílníky fondu YCE Housing I FI OY s celkovým potenciálem investičního kapitálu do výše 100 milionů eur jsou finská YIT (40 %), největší tamější pojišťovna Etera (30 %) a skupina finských soukromých investičních společností (30 %). Působit bude v zemích střední a východní Evropy. Jeho cílem je zajistit zajímavé investice na atraktivních rezidenčních trzích v tomto regionu a podpořit tak ve spolupráci s lokálními developery stavbu kvalitních projektů. Pro YIT jde o nový zdroj financování podporovaný korporátní strategií, který umožní efektivně využívat získané prostředky na rozvoj bytové výstavby. V České republice fond nese název YIT CZ Housing I a jeho zdejším prvním realizovaným obchodem je koupě etapy Turku v Suomi Hloubětín.

„Díky hromadnému prodeji všech 106 jednotek brzy po zahájení stavby získáváme v krátkém čase finance, které použijeme pro naše stávající i budoucí projekty. Můžeme tak rychleji realizovat výstavbu nových bytů v projektech se stavebním povolením a dávat je na trh, což je v dnešní době velké poptávky a nedostatku nového bydlení velmi potřebné a žádané. Pro naše klienty a kupce bytů v etapě Turku je důležité, že YIT nadále zůstává jejich partnerem pro veškerá jednání a mnoho se tak pro ně nemění,“ uvádí Vladimír Dvořák, jednatel a výkonný ředitel YIT Stavo.

O YIT a YIT Stavo:

Společnost YIT (správná výslovnost: vajajtý) vstoupila na český trh v roce 2008, kdy akvizicí získala českou firmu Euro STAVOKONSULT. Obě společnosti působí v oboru stavebnictví řadu let – původní Euro STAVOKONSULT byla na českém trhu téměř 20 let, kořeny skandinávské YIT sahají až do roku 1912. K hlavním činnostem YIT Stavo patří příprava a realizace developerských projektů. Na český trh přináší bydlení ve finském stylu. Společnost YIT Stavo v České republice dokončila již 8 projektů: Hostivař I a II, Hájek, Troja, Victoria, Braník, Green Motol a Hyacint Modřany. Ve výstavbě jsou nyní 3 projekty: Talo Kavalírka, Koivu Zličín a přelomový projekt Suomi Hloubětín. Na ploše původního 9hektarového brownfieldu v Hloubětíně vznikne nová čtvrť s bytovými domy, viladomy a obchodními prostory, ve které najde domov téměř 2 000 obyvatel. Připravuje se také nový projekt Aalto Cibulka v pražských Košířích. YIT již dokázala splnit svůj ambiciózní plán a zařadila se mezi pětici nejsilnějších developerů na poli rezidenční výstavby v Praze. V oblasti CSR YIT dlouhodobě podporuje Kliniku dětské chirurgie FN Motol a s ní spjatou nadaci Konto „Dětská chirurgie Motol“, kterou zaštiťuje herečka Tereza Brodská.

Nad rámec developerské činnosti podniká mezinárodní skupina YIT v oblasti pozemního a průmyslového stavitelství. YIT úspěšně působí ve Finsku, v pobaltských státech, Rusku a ve střední Evropě (v ČR, na Slovensku a v Polsku). Za rok 2016 dosáhly výnosy YIT téměř 1,8 mld. EUR. YIT zaměstnává v 8 zemích kolem 5.300 lidí. Je kotovaná na burze v Helsinkách a v roce 2012 oslavila 100 let od svého založení. Jako jeden z mála developerů financuje výstavbu výhradně z vlastních zdrojů.

V roce 2017 se YIT připojuje k oslavám 100letého výročí založení Finské republiky.